Valokuvanäyttely: Unelma tulevaisuudesta

Miljoonat ihmiset ovat paenneet Syyrian sisällissotaa. Heistä arviolta 1,4 miljoonaa elää Jordaniassa, jonka asukkaat kamppailevat itsekin työttömyyden, vesipulan ja köyhyyden kanssa.

Syyrialaispakolaisten on vaikea päästä töihin ja koulutukseen, ja suuri osa perheistä elää köyhyydessä. Moni kärsii traumanjälkeisistä oireista, kuten pelkotiloista ja masennuksesta. Useat odottavat epävarmoina turvapaikkaa länsimaista tai tietoa ystäviensä ja sukulaistensa kohtalosta.

Pakolaistytöt kohtaavat erityisiä vaikeuksia ikänsä ja sukupuolensa vuoksi. Heidän koulutuksensa keskeytyy useammin kuin poikien, ja moni joutuu varhaisavioliittoon perheen vaikeuksien vuoksi. Myös seksuaalinen väkivalta yleistyy kriisien aikana.

Lastenoikeusjärjestö Plan International tukee Jordaniassa pakolaisperheitä Azraqin pakolaisleirillä ja Itä-Ammanissa. Kuvasimme ja haastattelimme tyttöjä ja naisia, jotka kertoivat tärkeimmistä unelmistaan. Haaveet ja paremman tulevaisuuden tavoittelu auttavat heitä jaksamaan epävarmuutta ja arkipäivän vaikeuksia.

TEKIJÄT

Valokuvaaja ja Plan Internationalin visuaalinen suunnittelija Mikko Toivonen on kuvannut kuvareportaaseja ja videoita lasten elämästä eri puolilla maailmaa ja tuottanut audiovisuaalisia tapahtumia.

Journalisti Iida Riekko on raportoinut naisten ja lasten elämästä Suomessa sekä Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Hän työskentelee Planissa viestinnän suunnittelijana.