Arkistojen kätköistä: Arman

Aivan uudenlaisen maailmanajan kohdatessa (koronaviruksen jyllätessä ympäri maailmaa), tuli pitkästä aikaa idea päivittää Mildlifen nettisivuja. Pakollisen WordPress-päivitysrumpan jälkeen ajattelin aloittaa uuden sarjan tänne sivustolle. Kaivelen vanhoja kuvia ja projekteja arkistojen kätköistä ja kirjoittelen niistä tänne muutaman sanasen tai kaksi.

Selailin tuossa normaaliin malliin somea ja Instagrammissa tuli vastaan monitaiturin Arman Alizadin kuvakooste. Koosteessa oli yhtenä kuvana minun ottama potretti tähdestä. Pitkään kuva oli myös Armanin Instagrammissa profiilikuvana. Se on omalle työlleni usein paras kiitos kun potretti pääsee paraatipaikelle jonkin someprofiilin profiilikuvaksi.

Profiilikuva usein vähän niinkuin tiivistää tai kiteyttää jotakin oleellista henkilöstä. Kuvaustilanteet ovat usein hyvin nopeita ja siinä ei ehdi syvällisesti aina tutustua kuvattavan kanssa. Pahimmillaan pitäisi muutamassa sekunnissa saada talteen ja kiteyttää jotakin moniulotteisen kuvattavan persoonasta. Välillä se onnistuu loistavasti, välillä vähemmän loisteliaasti. Joskus hyviä kuvia tulee pienessä ajassa tulvaksi asti. Joskus on joku käynyt kuvassa moneen kertaan, enkä ole kertaakaan saanut taltioitua mallia itseään tyydyttävää lopputulosta.

Kuvaustilanne on hurjan intiimi. Erityisesti henkilökuvien ja potrettien kanssa. Tekninen puoli, kalusto ja kaikki mahdolliset säädöt ovat loppupeleissä pieni pala palapeliä. Hyvin usein se häiritsevä pala. Ammattimallit toki osaavat olla kirkkaiden salamoiden räiskyessä luonnollisesti, mutta monelle harvoin kuvissa poseeraavalle tilanne saattaa olla hyvinkin epämielyttävä. Kuvaajana kuulemani hurjin kommentti eräältä henkilökuvattavalta oli, että “suhtaudun valokuvaamiseen vihamielisesti”. Henkilö ei varmaankaan tarkoittanut pelkästään minua, vaan kaikkea kuvaamista. Mutta yritä nyt siinä sitten tehdä parastasi.

Armanin kanssa kuvaaminen on päin vastoin täysin päin vastoin. Hän on kokenut poseeraaja kameran edessä. Minulla on ollut ilo saada hänet moneen otteeseen kameran eteen ja aina hän on hyvä. Nyt kuitenkin tässä 2013 otetussa kuvassa oli jotain erityistä joka sai hänet IG-postauksen lisäksi laittamaan kuvan jopa profiilikuvaksi asti. Kuva otettiin Plan International Suomen hätäapukeräykseen kun Haiyan-taifuuni iski Filippiineille. Apua tarvittiin silloin kiperästi.

Kova metsästys oli kaivella somesta vanhoja ja samalla tuli huomattua, että kuva on innostanut Armanin muitakin faneja taiteeseen. Aivan mahtavaa.

Jos kuva ei näy niin klikkaa tästä: https://www.instagram.com/p/kAP3SGiTXR/

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Ja tässä lähikuva maalauksesta. Kiitos! ❤️

Henkilön Arman Alizad (@armanalizad) jakama julkaisu

Jos kuva ei näy niin klikkaa tästä:
https://www.instagram.com/p/663Qc3iTdS

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Naama peruslukemilla. Kuva: mikko toivonen

Henkilön Arman Alizad (@armanalizad) jakama julkaisu

Jos sait luettua tänne asti, niin mahtavaa. Ja jos olen ottanut sinusta joskus henkilökuvan niin saa vinkata jos se on päässyt profiilikuvaksi. Niitä on aina mahtava bongailla.